Zoete aardappel en cassave

januari 23rd, 2011

De zoete aardappel, of bataat wordt hij ook weleens genoemd, is een voedzame én lekkere aanvulling op ieders dieet… De zoetige smaak geeft een heerlijk accent als je ze bakt of als ingrediënt gebruik in een lekker recept. De zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken.

Cassave of ook wel Yuca, heeft op het eerste gezicht veel gelijkenis met de zoete aardappel, maar is qua textuur en smaak toch weer anders. De schil is glanzender en bruin van kleur, maar het is net als de (zoete) aardappel een knolgewas. Veel heerlijke gerechten zijn hiermee te bereiden, ook bijvoorbeeld Bojo een heerlijke zoete Surinaamse taart, het proberen waard! En wat denk je van de bekende cassave-chips? Bijvoorbeeld die van AH en Conimex zijn glutenvrij!


Je kunt de zoete aardappelen gewoon lekker bakken, bijvoorbeeld met een uitje en champignons, erg lekker en door het hoge zetmeelgehalte ook snel knapperig bruin te bakken! Snel klaar, voedzaam en weer eens wat anders!


De zoete aardappel bestaat in meerdere variaties, bijvoorbeeld deze met een witte binnenkant en die met een oranjekleurige binnenkant. Leuk om de kleur te kiezen die bij je gerecht past!

De oranje kleur wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof caroteen, een anti-oxidant, goed voor de gezondheid!

Cassave kun je niet rauw eten, omdat de knol het giftige blauwzuur bevat, zowel de bittere als de zoete variant! Koop de cassave en de zoete aardappel beiden vers, dat wil zeggen met een stevige schil en een harde binnenkant!

De zoete aardappel is zowel als de cassave tegenwoordig goed te verkrijgen in supermarkten als de Jumbo of de C1000 en natuurlijk zeker in de voor Coeliaken onmisbare Toko’s! Veel plezier met deze variatie in de keuken!

Share

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.