Glutenvrij uit eten!

februari 3rd, 2014

restaurant-de-dyckHet wordt steeds leuker, steeds meer restaurants kunnen goed rekening houden met het glutenvrije dieet. Maar glutenvrij (uit) eten met Coeliakie is niet hetzelfde als glutenvrij (uit) eten. Steeds meer mensen kiezen zelf om glutenvrij te eten omdat ze zich daar beter bij voelen. Glutenvrij is hip.

Heel goed natuurlijk om glutenvrij meer onder de aandacht te krijgen, waarin Nederland naar mijn mening nog steeds achter loopt ten opzichte van Bv. de Scandinavische landen, Australië, Nieuw Zeeland, Duitsland en Spanje, maar het heeft ook minder positieve kanten die niet iedereen meteen herkent.

In de eerste plaats is het af te raden om ‘alvast’ glutenvrij te gaan eten als je vermoedt dat je Coeliakie hebt. Je kunt deze aandoening namelijk alleen diagnosticeren als je gluten bent blijven eten. Coeliakie is een serieuze aandoening die voor veel complicaties kan zorgen, dit vraagt om een serieuze aanpak. Zie voor meer informatie de website van de Coeliakie Vereniging www.glutenvrij.nl.

de dyck 2Mensen die Coeliakie hebben worden al ziek van een ‘kruimel’, dit wordt niet altijd als waarheid gezien omdat het moeilijk voor te stellen is voor de meeste mensen. Heel logisch, maar toch is het de waarheid dat een kruimel al ziek maakt… Daarnaast zijn er nu veel méér mensen, ook mensen zonder Coeliakie, die in een restaurant aangeven dat ze ‘glutenvrij’ willen eten, waarbij ook gemeld wordt dat een kruimeltje ‘niet zoveel uitmaakt’. Het serieuze beeld van Coeliakie wordt hierdoor vertroebeld, want hoe kun je nou als ‘niet-Coeliaak’ begrijpen dat de ene ‘glutenvrije persoon’ ziek wordt van een kruimel en de ander niet. In de praktijk ervaar ik zelf dat hierdoor zowel het personeel van eetgelegenheden, als vrienden, kennissen en andere mensen niet meer begrijpen hoe het zit, met alle vervelende gevolgen van dien!

de dyck 3Het verzoek is om deze informatie te delen én vooral te blijven melden dat Coeliakie écht iets anders is dan de glutenvrije hype. Zo kunnen we ervoor zorgen dat vooral de vaak heel welwillende en behulzame mensen, werkzaam in de horeca of niet, begrijpen hoe serieus Coeliakie IS.

Help je mee? Deel de informatie en/of laat een berichtje achter met restaurants die wél goed rekening kunnen houden met Coeliakie, dan worden ze vermeld bij de Happyglutenfree Restaurants!

Bedankt!

Foto’s: Restaurant De Dyck te Woubrugge, een absolute aanrader!

Share

Trackback URI | Comments are closed.