Noten/Zaden(pasta)

maart 11th, 2011

Noten, zaden en pitten zijn erg voedzaam, dat komt goed uit als je verplicht op dieet bent en daardoor veel andere voedingsmiddelen al moet laten staan.

Vooral de onbewerkte noten en zaden, zijn een gezond en verantwoord tussendoortje of indien fijngemalen een goede basis voor glutenvrij meel.
Ze bevatten veel eiwitten en o.a. de vitamines B1, B2, B6 en E en de mineralen foliumzuur, magnesium, calcium, zink en kalium. Daarnaast bevatten ze vooral veel gezonde vetten, want ongeveer 85% van het vet in noten is onverzadigd!

Door het hoge gehalte aan eiwit, vet en vezels heb je sneller een vol gevoel en voedt je je lichaam op een slimme en effectieve manier.

Pas echter wel op met het eten van de bewerkte noten en zaden. Deze kun je herkennen aan de glans omdat deze in vet – vaak verzadigde vetten en transvetzuren – worden gebakken. Ook wordt vaak te veel zout toegevoegd aan voorverpakte noten. Let hier op in de (bio)supermarkt, vaak zijn ongebrande en ongezouten noten en zaden ook volop verkrijgbaar.

Bijna iedereen is opgegroeid pindakaas (eigenlijk is de pinda geen noot maar een peulvrucht) maar iets minder bekend en vreselijk lekker zijn de notenpasta’s van bijvoorbeeld amandelen; cashewnoten, zonnebloempitten, sesamzaadjes (Tahin), hazelnoten en zelfs combinaties van noten in één pot! Kijk hier maar eens.

Zelf ben ik bijzonder fan van de cashew- en de amandelpasta, die ik ook gebruik als basis voor lekkere noten-dip-sausjes! Heerlijk, gezond en boordevol vezels, zelfs zonder brood of een cracker! Geniet en varieer!

Share

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.