Glutenvrije Ris A La Mande

december 24th, 2010

De kerstdagen staan voor de deur, lekker gezellig samen zijn en heerlijk genieten. Een witte kerst maakt het dit jaar helemaal bijzonder!

Mijn Deense collega gaf mij het recept van dit heerlijke Deense dessert, een echte kerst traditie uit het einde van de 19e eeuw… Glutenvrij én met een leuk detail: in dit dessert wordt één hele amandel verstopt en de gelukkige die hem vindt krijgt een mooie prijs! Het leukste van het spel is natuurlijk zo lang mogelijk de ontdekking geheim te houden, zodat iedereen uit alle macht blijft dooreten, ook al is zojuist een heel kerstmaal opgepeuzeld…

Ris a la Mande, dankt zijn naam aan het Franse Riz à l’amande, wat rijst met amandelen betekent:

Dit heb je nodig:
– 150 gram dessert-rijst
– 1 liter melk
– 1 vanillestokje
– 1/4 theelepeltje zout

– 500ml slagroom
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 eetlepel suiker (of meer naar smaak)
– 150 gram fijngehakte amandelen en 1 hele amandel
– kersensaus

Snijdt het vanillestokje doormidden en schraap de inhoud eruit. Doe dit in de melk en voeg ook de vanillestokjes zelf en het zout toe. Kook de rijst in de melk gaar in ongeveer 12 minuten, dit is afhankelijk van de rijst die je gebruikt, kijk hiervoor op het pak. Verwijder de vanillestokjes en laat de rijstepap goed afkoelen.

Daarna klopt je de slagroom stijf met de suiker en schep je dit voorzichtig door de rijstepap. Daarna de vanillesuiker en de fijngehakte amandelen toevoegen en…vergeet niet de hele amandel erin te stoppen!

Serveer met de (warme) kersensaus…

Eet smakelijk en hele gezellige feestdagen gewenst!

Bron: Wikipedia

Share

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.