Glutenvrije pannenkoeken en poffertjes

januari 9th, 2011

Als kind was ik al dol op pannenkoeken, vooral die met spek en stroop! En wat heb ik die gemist… Na heel wat uitproberen geniet ik nu weer volop van deze van oorsprong zoete traktatie, die natuurlijk ook heerlijk smaakt in de hartige variant met bijvoorbeeld kaas en champignons! De amandelmeel zorgt voor een wat stevigere bite, die ik persoonlijk erg lekker vind, maar je kunt natuurlijk ook 100% gewoon glutenvrij meel of zelfs 100% amandelmeel gebruiken…

Oorspronkelijk bestaat het beslag uit 50% boekweitmeel en 50% normaal meel, ook het proberen waard als je van de smaak van boekweit houdt.

Het basisbeslag voor 4 personen:

– 200 gram amandel- of boekweit of ander meel
– 200 gram “normaal” glutenvrij meel, bijvoorbeeld Doves Farm
– 4 eieren (of eentje meer voor lekkere luchtige ei-pannenkoeken!)
– 1 liter melk (bij meer eieren minder melk gebruiken)
– snufje zout
– 1 theelepel bakpoeder
– roomboter om in te bakken

De twee soorten meel met het bakpoeder en het zout goed door elkaar mengen. Dan de eieren goed mixen en de helft van de melk toevoegen. Daarna al roerend het meel toevoegen en goed mixen. Daarna het resterende gedeelte van de melk toevoegen en mixen tot je een mooi glad beslag hebt.

Bak daarna de pannenkoeken in een koekenpan op halfhoog vuur. Na een paar minuutjes is het beslag in de pan “droog” en kun je de pannenkoek omkeren en bak je de onderkant nog 1 minuutje. De dikte van de pannenkoeken is afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof in je beslag, het is net wat je zelf lekkerder vindt.
In Amerika zijn de pannenkoeken vrij dik terwijl in Frankrijk hele dunne pannenkoeken worden gegeten, de zogenaamde crêpes…

Van hetzelfde beslag maak ik ook heerlijke poffertjes, het beslag maak ik iets vetter (laat makkelijker los in de poffertjespan) met een paar eetlepels gesmolten roomboter erdoor en ik vervang een gedeelte van de melk met slagroom… Hmmm.

Variatietips pannenkoeken:
– spekpannenkoek
– “pizza” met kaas, champignons, paprika, salami, ham etc
– appelpannenkoek met kaneel
– pannenkoek met gedroogd fruit als rozijnen, cranberries…
– pannenkoek met luchtige bavarois als dessert
– pannenkoek met ijs als dessert
– pannenkoekentaart van een stapel pannenkoeken met daartussen chocoladepasta of een andere vulling
– maak heerlijke wraps met bijvoorbeeld zalm en roomkaas en gebruik die eventueel als borrelhapjes door ze opgerold in plakjes te snijden

Beleg variaties naast poedersuiker:
– basterdsuiker of rietsuiker
– ahornsiroop (Maple Syrup) of andere stropen
– jam
– appel- (of andere vruchten)compote
– ananas
– chocoladepasta
– (warme) kersen en slagroom
– geitenkaas met honing

Eet smakelijk!

Share

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.