Glutenvrije chocolademousse in een amandelschuitje

december 31st, 2010

Mijn overheerlijke Happy Gluten Free Kerst 2010 dessert; twee soorten chocolademousse in een bakje van knapperige amandelen, versiert met zelfgemaakte chocolade decoraties… Het uitproberen meer dan waard! Natuurlijk hoor ik heel graag of het is gelukt en hoe het heeft gesmaakt!

Voor het schuitje van amandel à la “tosca-amandel” ben ik geïnspireerd door de sympathieke en uitermate getalenteerde topkok Cas Spijkers, al jaren één van mijn grootste helden!

Het recept voor chocolademousse is eenvoudig en kan gewoon niet mislukken… Zonder rauw ei, speciaal gemaakt voor mijn “chocaholic” schoonzusje, die in verwachting is! Erg leuk om nu eens voor een ander rekening te houden met de ingrediënten van een gerecht! En het resultaat was overheerlijk…

Dit heb je nodig voor de chocolademousse:
– 125 gr witte chocolade
– 125 gr pure chocolade
– 4 blaadjes gelatine
– 6 dl slagroom

Week de gelatine een paar minuutjes in een bakje met koud water. Verwarm 1dl van de slagroom en laat de goed uitgeknepen gelatine hierin oplossen. Smelt beide chocoladesoorten apart in een kommetje boven heet water. Daarna de in slagroom opgeloste gelatine aan de gesmolten chocolade toevoegen. Sla de overgebleven 5dl slagroom stijf en spatel de helft door de witte gesmolten chocolade en de helft door de pure gesmolten chocolade. Giet de mengsels in een eigen (bak)vorm en laat het minstens een paar uur in de koelkast afkoelen.

Natuurlijk even zelf de chocolademousse “uitgeprobeerd” en zo kan het natuurlijk ook:

Dit heb je nodig voor de amandelschuitjes:
– 50 ml slagroom
– 150 gr witte basterdsuiker
– 100 gr roomboter
– 80 gr suikersiroop (zelf maken 1:1 water : suiker en inkoken)
– 100 gr amandelschaafsel

De slagroom, basterdsuiker, roomboter en de suikersiroop aan de kook brengen en goed doorroeren. Het mengsel moet zeker niet waterig zijn, laat het tot een stroperige massa zachtjes inkoken. Voeg dan het amandelschaafsel toe zodat het een plakkerig deeg wordt wat je uit kunt rollen. Maak vier porties van het deeg en leg deze op bakpapier. Nu moeten deze worden uitgerold tot iedere portie een halve cm dikte heeft. Je kunt dit het beste doen met een velletje bakpapier tussen de deegroller en het deeg om teveel plakken te voorkomen…
Bak de plakjes dan in een voorverwarmde oven op 180°C in 12 tot 15 minuten lichtbruin en veerkrachtig. Daarna leg je de warme plakjes over een kopje en vorm je er voorzichtig kuipjes van. Laat ze staan in deze vorm om goed af te koelen.

Voor de decoratie kun je gesmolten chocolade gebruiken waaraan je een paar druppels water hebt toevoegd. Maak zelf een spuitzakje van bakpapier en vul deze met de gesmolten chocola…en leef je uit!

Succes, veel plezier en EET SMAKELIJK!

Share

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.