Glutenvrije amandel schuimtaartjes!

maart 20th, 2012

G;utenvrije amandel schuimtaartjesSchuimgebak is een heerlijke traktatie, een van mijn persoonlijke favorieten… Zelf maken is natuurlijk het allerlekkerst, maar dat kost wel enige moeite en wat geduld.

Maar dit wordt dubbel en dwars beloond met het verslavende resultaat! Op verzoek deel ik met jullie mijn overheerlijke recept voor ongeveer 10-15 schuimtaartjes, afhankelijk hoe groot je de bodempjes maakt:

Dit heb je nodig:

Voor de meringue bodems:
– 4 eiwitten
– 200 gram ruwe rietsuiker
– 1 sachet oploskoffie (bv Nescafe)

Voor de nougatine:
– 2 eetlepels roomboter
– 70 gram ruwe rietsuiker
– 150 gram geroosterde amandelen (bv. AH) maar dit kunnen natuurlijk ook andere nootjes zijn!

Voor de mokkacrème:
– 110 gram witte basterdsuiker
– 80 ml water
– 4 eierdooiers
– 1 sachet oploskoffie (bv Nescafé)
– 250 gram zachte roomboter

Begin met het maken van de meringue, doe de eiwitten in een brandschone mengkom en klop schuimig. Voeg daarna de suiker toe en blijf kloppen tot je stijve pieken kunt maken van de stijfgeslagen eiwitten. Je moet de mengkom ondersteboven kunnen houden zonder morsen! Doe de meringue in een spuitzak en spuit een evental rondjes op de ovenplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Laat de bodempjes drogen in de oven, de eerste 10 minuten op 140graden en daarna op 100graden. Het is een beetje afhankelijk van je oven hoe lang dat duurt, maar reken op zo’n 2 uur.

Maak ondertussen de nougatine door de boter te laten smelten in een pan en daar de suiker aan toe te voegen. Bruin de suiker een beetje en voeg dan de grof gehakte amandelen toe en zet het pannetje gelijk van het vuur af. Laat dit goed afkoelen. Zodra het is afgekoeld kun je het gebruiken, hak daarvoor de nougatine in kleine stukjes.

Nu gaan we de mokkacrème maken, daarvoor hebben we zelfgemaakte suikersiroop nodig. Doe de suiker en het water in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Zonder deksel ongeveer 2 minuten laten doorkoken totdat het de dikte van siroop heeft. Laten afkoelen. Doe de eigelen in een kom en voeg de oploskoffie toe. Roer dit door elkaar en laat even staan. Al mixend voeg je de afgekoelde suikersiroop toe aan het eimengsel en klop even goed door. Daarna klop je de zachte roomboter licht en romig en giet je het eimengsel over de boter. Dit geheel minstens 5 minuten doorkloppen totdat je een mooie romige gladde mokkacreme hebt. Dit laat je heel even afkoelen maar niet te lang en zeker niet in de koelkast anders wordt de crème te hard.

Nu kunnen we de taartjes in elkaar zetten! Omdat meringue snel zacht wordt, maak ik de taartjes heel snel en zet ik ieder taartje gelijk in de vriezer! Besmeer een bodempje met een laag mokkacrème, plak een tweede bodempje er bovenop en smeer het geheel af met de mokkacreme. Daarna rol je het taartje door de nougatine en zet je het in de vriezer.
Als je alle taartjes hebt gemaakt en nog mokkacreme over hebt kun je mooie toefjes op de taartjes spuiten met een spuitzak! Persoonlijk vind ik de taartjes direct uit de vriezer het allerlekkerst…

Ik ben benieuwd naar jullie schuimtaartjes, wanneer je mij wat foto’s mailt zal ik ze bij dit recept plaatsen!

Eet smakelijk!

Share

Trackback URI | Comments are closed.