Glutenvrij bladerdeeg

April 15th, 2011

Voor de Paasdagen kun je heel wat lekkere glutenvrije versnaperingen op tafel zetten… Maar glutenvrije bladerdeeg hapjes zijn wel heel luxe én erg lekker… In deze tijd kan het gelukkig allemaal, we hebben veel glutenvrije producten voorhanden, maar we zouden ook een hoop zelf kunnen maken, tenminste als je daar plezier in hebt!

Bij DS4YOU hebben ze heerlijk kant en klaar bladerdeeg uit de vriezer. Te verkrijgen bij o.a. de Jumbo en COOP supermarkten of eenvoudig daar te bestellen, handig om in de vriezer op vooraad te hebben thuis.

Ook Le Poole verkoopt glutenvrij bladerdeeg uit de vriezer, dus daarom niet via de webshop. Wél bij de diverse verkooppunten die hier te vinden zijn op hun website.

Natuurlijk kun je ook zelf glutenvrij bladerdeeg maken… Erg leuk om te doen en na enig oefenen mag het resultaat er zeker zijn!

Dit heb je nodig voor ongeveer 400 gram bladerdeeg:

– 225 gram glutenvrij meel, bijvoorbeeld Doves Farm Plain White Flour
– 150 gram ijskoude (bijna bevroren) margarine of roomboter
– 75 ml ijskoud water
– 5ml citroensap
– snufje zout

doves-farm-plain-white-flourZo maak je het:
Zeef het meel en doe het in een kom. Voeg dan snel de boter toe in kleine stukjes (raspen bijvoorbeeld), let op: de boter mag niet te warm worden! Mix het lichtjes met twee vorken door elkaar (de handen maken het al snel te warm!)

Voeg het zout, citroensap en een gedeelte van het ijswater toe. Meng dit voorzichtig, bij voorkeur niet met de handen en blijf ijswater toevoegen tot het deeg licht plakkerig is. Leg daarna het deeg op een met bloem bestrooide, niet plakkerige ondergrond, bijvoorbeeld een plastic snijplank. Rol het deeg uit tot een rechthoek van circa een halve centimeter dik en vouw het deeg in de lengte in drieën. Laat het deeg een uur afgedekt in de koelkast rusten.

Na een uur het deeg met bloem bestuiven en het weer uitrollen tot een rechthoek van circa een halve centimeter dik. Vouw dan de rechthoek weer in de lengte in drieën. Leg het deeg een halfuur afgedekt in de koelkast en herhaal dit twee keer. Na de laatste keer laat je het deeg twee uur afgedekt in de koelkast.

Nu kun je het gaan verwerken tot heerlijke hapjes; ragout bakjes; zoute en zoete krakelingen; croissants; soepstengels; appelflappen; saucijzenbroodjes enzovoort!

De bladerdeeg creatie, afhankelijk van de grootte van de hapjes in 10-30 minuten afbakken in een voorverwarmde oven van 200graden. Kleine soepstengels bak je in 10 minuten af terwijl je saucijzenbroodjes, afhankelijk van de grootte in 25-30 minuten afbakt! Raadpleeg daarvoor het gekozen recept, kijk altijd regelmatig in de oven naar de verkleuring van je bladerdeeg en bak het goudbruin.

Het bladerdeeg kun je ook goed invriezen, rol het deeg uit tot een lap met een dikte van circa 3mm en maak er gelijke vierkante plakken van. Tussen de plakken leg je een bakpapier om het aan elkaar plakken te voorkomen. Daarna verpak je het in een diepvrieszak om uitdrogen te voorkomen.

Eet smakelijk en veel plezier met de bereiding!

Share

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.